Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Kladdig chokladkaka med touch av citrus

kladdkaka med jordgubbar

Jag brukar vanligtvis inte tycka så bra om citrus i bakverk så jag hade inte så stora förhoppningar om den här kakan, jag gjorde den mest för att Hannes tyckte att den verkade god. Så dröm om min förvåning när jag tar första smakbiten och upptäcker att den är helt gudomligt god! Här gifter sig smakerna verkligen med varandra. Absolut godast tycker jag att den blir om man serverar den varm med jordgubbar till, innan den hunnit stelna helt så att det är som en blandning av kaka och sås. Mums! Låter man den däremot svalna blir den så där härligt kladdig och då passar det fint att servera glass och grädde till. Det här är en perfekt kaka om man behöver göra den färdig dagen innan servering.

Ibland har vi gjort en norrländsk variant och bytt ut apelsinlikören mot hjortronlikör och det fungerar minst lika bra.

Ingredienser:

Rivet skal av 2 apelsiner (kan bytas ut mot skal av 1 citron eller 2 lime. Apelsiner ger dock en lite mildare smak)

1/2 dl pressad apelsinsaft

1/2 dl apelsinlikör

100 g smör

200 g mörk blockchoklad

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant

2. Riv skalet från citrusfrukterna och pressa ur saften

3. Blanda rivet skal, saft och likör i en kastrull och låt sjuda på svag värme till ca 2 msk är kvar

4. Smält smöret i en kastrull och tag av från plattan

5. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg ner i smöret. Rör om till all choklad har smält

6. Rör ner citrusvätskan i smöret och chokladen

7. Vispa ägg och socker pösigt (minst 5 min med elvisp) och rör sedan ner chockladsmeten

8. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt och vänd ner i smeten

9. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter i 175 grader (eller till kakan börjat lossna i kanterna). Kakan ska vara lös när du tar ut den, det kommer stelna när den kallnat.

10. Låt kakan stelna i kylen eller avnjut direkt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s