Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Godaste rabarbersaften

Hemmagjord rabarbersaft

Det går nästan inte att misslyckas med rabarber, vad man än gör så blir det bra. Det är vad jag kallar en tacksam grönsak (japp, rabarber är faktiskt en grönsak)!

Så klart är rabarbersaft inget undantag och den här saften blir så där härligt läskande och god, precis som man vill ha det en varm sommardag. Sen är den löjligt enkel att göra också vilket passar en latmask som mig 🙂

Vill man att saften ska bli rödare använder man bara den röda delen av stjälken och sparar resten till nått annat smarrigt. Men jag tycker det är fint med en ljusare färg så jag brukar använda alltihop.

Spara gärna rabarbern efter du har använt den, den går utmärkt att ”återanvända”. Antingen kan du göra ett till uppkok med saft (ta halva mängden vatten och koka 1 timme) eller varför inte en rabarberkräm eller varma rabarber med knäckigt täcke.

Ingredienser:

1,5 kg rabarber (ca 4 liter skivade stjälkar)

2 citroner

30 g citronsyra

1 kg socker (liter mer eller lite mindre beroende på hur sött du vill ha det)

1 kryddmått natriumbensoat (kan uteslutas om du inte behöver spara saften så länge eller ska frysa in den)

2 l vatten

Gör så här:

1. Skölj och skiva rabarberna, jag brukar göra ungefär 1/2 cm tjocka skivor, och lägg dom i en stor kastrull.

2. Skölj och skiva citronerna och lägg tillsammans med rabarberna

3. Strö över citronsyra över rabarber och citron

4. Koka upp vattnet och häll över rabarberna

5. Låt stå och dra in i ett dygn

6. Sila saften genom ett durkslag¨

7. Rör ner sockret

8. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter under omrörning. Skumma av under tiden om det behövs

9. Häll upp lite av saften i ett glas och rör ut natriumbensoat.  Rör sedan ut i resten av rabarbersaften

10. Häll upp på rena torra flaskor eller något annat du vill förvara saften i

11. Drick och njut!

 

One thought on “Godaste rabarbersaften

  1. Pingback: Sockerfri saft med honung | Livet i DB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s