Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Torsdagstipset: vackra tulpaner länge

5 kommentarer

När vi skrev vår årssammanställning här om dagen så gick vi igenom en del gamla . En del kommer jag ihåg som igår och en del hade jag helt glömt bort. Men något som slog mig var att vi helt slutat med torsdagstipset. Det brukade vara en av mina favoritkategorier av inlägg och en anledning till varför jag startade bloggen från första början, att samla våra favorit tips och trix på ett ställe så att dom blir enkla att hitta om vi skulle behöva dom.

Innan det föll bort hann det bli en hel del tips. Eller vad säg om bästa sättet att pressa en apelsin, hur man gör egna fågelbord, hur man skyddar sig mot morotsflugor

För mig var torsdagstipset ett kärt återseende och något som ska återinföras här på bloggen. Först ut för året blir ett tips som jag läste på Trekyrias blogg om hur man håller sina tulpaner fräscha och vackra under en lång tid.

Tulpaner är en av mina favoritblommor och jag har lärt mig att man ska klippa av en bit längst ner och ställa dom i en vas med kallt vatten med plast och allt kvar. Efter en halvtimme kan man ta av plasten. Men det är så långt mina tulpankunskaper sträcker sig. Men på Trekyrias läste jag att Eini fortsätter att klippa av en bit och byta till kallt vatten varje dag och på så vis får sina tulpaner att hålla sig lite längre.

Så mitt bästa torsdagstips är alltså att klippa av lite av tulpanstjälken varje dag och byt till kallt vatten om du vill att dina tulpaner ska stå sig och sprida glädje länge. Vad är ditt bästa torsdagstips?

 

5 tankar om “Torsdagstipset: vackra tulpaner länge

 1. Javisst, man ska alltid göra ett nytt snitt varje dag så håller sig alla snittblommor sig fräscha längre. Observera att det bästa är att använda en vass kniv, tulpaner ska ha raka snitt, övriga snittblommor sneda. Kniv är bättre än sax, eftersom inte ledningsbanorna i stjälken skadas. En dryg centimeter bör man ta bort.
  Två andra tips för att hålla tulpanerna fräscha och fina längre är att inte ha så mkt vatten i vasen, 2-3 cm räcker, som man byter varje dag. Det andra tipset är att ställa dom kallt om natten, tex i skafferiet.
  Men visst är dom underbara!

  • Ja verkligen! Tack mycket för de bra tipsen. Har använt sax av ren lathet, men ska verkligen försöka ta mig i kragen och skära med kniv nästa gång 🙂

  • Vad är skillnaden mellan tulpaner och andra snittblommor iom att de vill ha snittet annorlunda? Större ledningsbanor?

   • Bra fråga! Får hoppas Anonym hittar tillbaka och kan svara. Eller någon annan kunnig. Annars får det kanske bli en liten googling och se om jag kan reda ut det 🙂

 2. zZz och Jenny; Varför man gör olika snitt handlar om uppsugningsyta. Hårda stjälkar/halvhårda och vedartade behöver en större uppsugningsyta för att få tillräckligt med vatten. Ett snett snitt ger större yta än ett rakt. På sistnämnda rekommenderas att man barkar av också. Mjuka stjälkar typ påskliljor och tulpaner suger vatten bra ändå, så de klarar sig med ett rakt snitt.
  Hårda stjälkar bör ha ett snitt på drygt 3 cm, halvhårda drygt 2 cm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s