Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Måla med linoljefärg

4 kommentarer

Grundstrykning med linoljefärg i gula rummet.

 

Åsikterna om linoljefärg verkar vara många, starka och olika. Å en a sidan har vi de som som hävdar att det är mycket dyrare, att färgen aldrig torkar och att det är arbetsammare att måla med linoljefärg. Å andra sidan hittar vi de som påstår att det är billigare i längden, att resultatet blir vackrare och att det är skonsammare för miljön. Den sista kategorin brukar också tycka att det har ett visst kulturellt värde att måla med linoljefärger och andra klassiska färger. Vad som är rätt eller fel är nog upp till var och en. Vi har använt både linoljefärg och vattenbaserad lackfärg till våra träpaneler och har under tiden samlat på oss lite information som kan vara bra att veta om att måla med linoljefärg.

I gröna och gula rummet är all panel målad med linoljefärg från Gysinge. Den råa linoljan i färgen  består av väldigt små molekyler som gör att den tränger in i träet och impregnerar det. Det gör att färgen blir väldigt slitstark och åldras (i vår smak) vackert istället för att flagna. En annan fördel är att det även låter träet vädra ut fukt, men det kanske inte har så stor betydelse vid målning inomhus.

Den största nackdelen som vi upplevde var att man till första strykningen skulle blanda ut linoljefärgen med balsamterpentin. Det luktar verkligen inte hallonbåt och det känns inte vidare nyttigt att stå och andas i sig dom ångorna. Dessutom sprider sig lukten, om än i en lite utspädd koncentration, i hela huset och håller i sig under flera dagar. Detta gjorde att vi tvekade över att måla med linoljefärg fler gånger. Nu i efterhand har vi dock hört att det går lika bra att använda en blandning av 75% rå linolja och 25% linoljefärg till första strykningen. Så då ställs ju allt i ett helt annat ljus.

Sen är det sant att linoljefärgen tar lite längre tid att torka. Vår vattenbaserade färg kunde vi måla över efter 24 timmar medan vi var tvungna att vänta 48 timmar på linoljefärgen. Men i det stora hela så tycker jag inte att det är så mycket att klaga på. Om man tycker att resultatet blir bättre så är det värt att vänta ett extra dygn.

Om man väl bestämt sig för att måla med linoljefärg ska man vara medveten om att tekniken skiljer sig från att måla med ”vanlig” färg. Tricket är att arbeta in färgen ordentligt i träet och måla i väldigt tunna lager. Efter som att färgen torkar långsamt så har man tid på sig att riktigt gnussa in den. Fuskar man här och målar lite för tjockt så kan färgen rinna och skapa ”droppar” som aldrig torkar utan blir en seg kletig massa. Inte vidare skoj. Så när du tycker att du har strykt på så tunnt du kan, stryk lite tunnare. Linoljefärg har en hög piggmenthalt och täcker bra även i tunna lager, så det behöver man inte oroa sig för. ”Vanlig färg” är ganska förlåtande och kan hjälpa till att släta ut ojämna underlag och dölja mindre skador i träet. Linojlefärgens tunna lager har en precis motsatt effekt och framhäver alla strukturer i träet på gott och ont. För vår norska allmogepanel är det helt perfekt.

Linoljefärg är otroligt dryg. 1 liter färg räcker till ca 15-20 m2 hyvlat virke. Så man ska akta sig för att stirra sig blind på literpriset, som helt klart är dyrare än för lackfärg. Enligt cornucopia så är det han kallar för ”modern färg” utspädd för att verka billig, men enligt hans uträkning är det precis tvärtom linoljefärgen som är billigare per m2. Kvadratmeterpriset för den moderna färgen är 22:- SEK per m2, medan linoljefärgen ger ett pris på 20:- SEK per m2.

Nu har ni fått en helt klart partisk redogörelse för för-och nackdelar med att använda linoljefärg. Så för er som betämmt er för att köra på med med linjoljefärgen kommer här en liten lathund för hur man går till väga för att måla på obehandlat trä inomhus.

1. Kvistlacka 2 varv.

2. Grundstrykning. Späd färgen med 10% balsamterpentin. Eller använd 75% rå linolja och 25% linoljefärg. Med balsamterpentin har färgen en torktid på 1-2 dygn och med rå linolja ca 5 dygn.

3. Mellanstrykning. Måla med outspädd färg. Torktid ca 2 dygn.

4. Slutstrykning. Måla med outspädd färg. Torktid ca 2 dygn. Färgen blir halvmatt från början men mattas lite efter tid. Vill man ha mer glans kan man tillsätta linoljelack i slutstrykningen. För mattare färg kan balsamterpentin tillsättas  i både mellan och slutstrykningen.

 

 

4 tankar om “Måla med linoljefärg

  1. Vill ni undvika terpentinet finns det miljövänlig förtunning att köpa (minns inte exakt vad den heter)! Jag blev rekommenderad att köpa det när jag målade köket medan jag var gravid (och sedermera med lillungen i bärsjal) för att det inte är farligt att andas in, och bättre för miljön.

    • Jag har ett svagt minne att någon tipsat mig om det tidigare, kan det kanske ha varit du? Hur som helst så verkar det ju toppen. Var köpte du den?

      • Jag också, så det var nog jag 😊. Jag köpte på ottossons i genarp, men borde finnas även hos andra som säljer linoljefärg. Minns nu (stående i regnet, väntandes på bussen…) att den helt enkelt heter Skonsam förtunning!

      • Tack! Ska se om jag kan få tag i den. Vi har ju fortfarande lite kvar att måla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s