Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Besök i bigården

4 kommentarer

DSC_0350

Idag har vi för fösta gången tittat in hos bina. Jäklar vilken aktivitet! Vi kan helt klart konstatera att det ena samhället är lite mer aktivt än det andra, men båda två ser ut att fungera bara bra. Vi hade ingen rökpuff med oss den här gången heller men den här gången var bina inte lika lugna och beskedliga. Det var ett väldans surrande runt oss och Hannes blev till och med stucken i handen. Vi har ju använt vanliga grova arbetshandskar men nu ska vi skaffa riktiga biodlarhandskar.

Första samhället hade börjat bygga ut 6 av 10 ramar. De ramar som dom börjat med hade dom kommit en bra bit på. Andra samhället hade också påbörjat 6 ramar men inte kommit alls lika långt. I bägge samhällena hade dom byggt ut en del ramar på undersidan så att de fastnade ihop med ramarna i den undre lådan. Någon som vet varför dom gör så? Kan man göra något för att undvika det? Det var rätt så besvärligt att få loss vissa ramar. Andra samhället hade dessutom börjat bygga mellan två ramar.

Nu ska vi läsa på om när det är dags att sätta på en låda till. Bägge samhällena har ju fortfarande 4 lediga ramar kvar (2 på varje sida av lådan) så vi chansade på att dom klarar sig ett tag till. Men vi ska konferera med Boken om biodling för att vara på den säkra sidan 🙂

I bikupan

DSC_0351 Bina har byggt ut ramarna i nederkant så att de fastnar ihop med ramen i lådan under.

Bina bygger ut mellan ramarna i kupan

Även mellan ramarna har dom börjat bygga.

Vad är det bruna i cellerna, kan det vara pollen tro?

DSC_0355

Biakrobatik! När vi särade på ramarna bildades en kedja av bin emellan dom. Som att dom försökte hålla ihop dom. Söta!!

4 tankar om “Besök i bigården

  1. Jag följer med spänning ert biprojekt! Drömmer också om att ha det i framtiden.

    • Det tycker jag verkligen att du ska skaffa, det är både roligt och intressant. Men fram till dess får du gärna var med på vårt projekt 🙂

  2. Kul att ni kommit igång. Vildbygge, det ni har under ramarna, får man när avstånden inte riktigt stämmer. Bina är väldigt utrymmeseffektiva och om de tycker att det är för mycket luft mellan ramarna så bygger de till så det passar dem. Jag får ofta sånt, särskilt om ramarna hamnat lite snett. Bara att skrapa bort. Man får vara lite försiktig på hösten bara eftersom det är lätt att spilla honung utanför kupan och det kan dra igång röveri i bigården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s