Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Ringrabatten är född

Lämna en kommentar

Gräsgång genom perennrabatten

Mellan kommandobryggan och årets släntrabatt har vi en gräsgång som är bra att använda om man behöver komma upp till övre delen med t.ex. en skottkärra.

I fjol påbörjade vi operation släntrabatt genom att gräva bort så mycket gräs vi kunde i slänten som delar vår trädgård i två nivåer och plantera perenner istället. Eller vi grävde ju inte bara bort utan vi skapade även ”kommandobryggan” som är en halvcirkelformad liten halvö mitt i slänten. Med den fick vi lite roligare linjer i trädgården och en perfekt plats om man vill stå och tala ner till pöbeln som man samlar i den nedre delen av trädgården 😉

I år har vi fortsatt gräva bort gräsmatta i slänten och skapat en större perennrabatt. Idéen med släntrabatten har utökats till att bli en ringrabatt som ska sträcka sig runt hela den övre trädgården och binda ihop den till en fin helhet. Tanken är att utöka ringrabatten med en del per år till den når hela vägen runt. Lite som en ringmur, fast i rabattform.

Idag har jag planterat lite i årets del som ligger mellan trappan och kommandobryggan. Det ska bli en rosa/lila del som övergår i blått på andra sidan trappan och gul/rött mot kommandobryggan är det tänkt. Hela ringrabatten kommer bli lite som en stor färgcirkel 🙂

I fjol satt vi bara ner plantorna lite hur som helst men i år finns det som sagt ett färgtema för olika delar, vilket har inneburit att en hel del av fjolårsplantorna blivit flyttade till nya ställen. Det bli en del extra jobb men jag tycker det är lättare att se var en planta ska stå och vad som passar att ha till om jag får se den under en säsong och känna in hur den är. Så ur kaos föds någon form av ordning 🙂

Jag är så otroligt peppad. Tror det här kan bli hur bra som helst! Enda problemet nu är hur jag ska kunna hålla mig från att påbörja alla delar på en gång. Vi kommer ha en del med lite högre buskar som ska fungera som insynsskydd mot grannarna. En del med terrasser och en del som ligger rätt mycket i skuggan med allt vad det innebär. Ja herregud, hur ska man kunna hålla sig när det är så mycket man vill göra på en gång?!

Men det börjar bli dags att kicka igång växthusbygget på allvar om vi ska hinna färdigt med det i år. Så nästa etapp i ringrabatten får nog allt vänta till nästa år.

Äppelträd i ringrabatten

Årets del i ringrabatten sett från övre trädgården.

 

 

 

 

20140713_201620

Sett från nedre trädgården. Inte helt färdig planterad som synes 🙂

Smultron som kantväxt

Stockar kommer så småningom kanta hela ringrabatten och innanför dom en rad med smultron. Kommer bli mysigt för stora och små att gå förbi och stoppa ett solvarmt bär i munnen så där i förbifarten. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s