Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Hej då äggplantor

7 kommentarer

Vi har skrivit tidigare om konstiga fläckar som våra äggplantor fick på bladen. Alla tre plantor fick likadana symptom. Vi kunde inte hitta någon bra förklaring till vad det kunde vara men fick lite olika förslag från er bloggläsare. Många trodde att det kunde röra sig om näringsbrist och efter lite gödselvattning så såg dom också ut att må bättre. Men igår när jag tittade till dom upptäckte jag ett helt gäng med äckliga larver i jorden på den ena plantan. Och när jag tittade närmare så hade alla tre likadana larver som kröp omkring i krukorna. Dom var genomskinliga med en brun sträng genom hela och såg inte alls trevliga ut. Så nu lutar det mer åt att det var någon slags skadedjur som orsakade fläckarna. Vi vet fortfarande inte vad det var, men nu har vi i alla fall slängt alla plantorna. Vi vågade inte ha kvar dom ut ifall att det skulle sprida sig till något annat. Så i år blir det inga äggplantor i db. Tur att det inte är någon större favorit, men lite tråkigt är det allt ändå. Men men, vi får satsa på lite mer squash istället 🙂

7 tankar om “Hej då äggplantor

 1. Genomskinliga larver med brun sträng, låter ju nästan som sorgmyggelarver. Dom käkar ju på rötterna på plantorna och gör att du får sämre plantor. Nematoder fungerar mot sorgmyggen, säljs under namnet Nemablom.
  Du tog ingen bild?

  • Har ingen kamera om är tillräckligt bra för så små saker. Men nu har jag hittat fler larver i andra krukor. Så idag blir det till att köpa Nemablom. Får verkligen hoppas det är enkelt att få tag i. Lite oroad är jag.

   • Finns på plantagen Umeå och på http://www.wexthuset.se, troligen granngården också. Googla å jämför först så du är säker att det är sorgmyggelarver, så du inte köp nått som är verkningslöst. Lycka till! Mvh

 2. Förresten så har jag hört att äggplantor är förfärligt tråkiga och jobbiga överlag.
  Inge gott heller.
  2014 är ett jättedåligt år för äggplantor enligt maya-kallendern och/eller bondepraktikan.

  • Ahh då kan vi skylla på det, skönt! Tyvärr verkar våra äggplantor ha kontaminerat andra sorter nu för vi har larver i paprika och chili också. Usch!

 3. Om det är sorgmyggelarber så kommer det i såjorden ibland. Någon berättade att de värmde upp jorden i ugnen eller micron innan de sådde. Jag fotade en sorgmygga för ett tag sedan och lade upp på bloggen. De adulta ser lite ut som mygg. Har du sett några små som flyger runt plantorna nu?

 4. anledningen till att man hettar upp jorden är för att döda ev larver förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s