Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Såbrätt!

11 kommentarer

Såbrätt

För några dagar sedan beställde jag pluggbrätt från lindbloms frö och idag har vi varit och hämtat ut dom. 10 x 150 plantor. Nu jäklar ska det sås. Lite hybris måste jag nog medge att jag kan ha drabbats av när jag beställde. Frågan är hur vi ska kunna trycka in ett enda brätt under växtlamporna? Där är det redan fullt av annat. Men men det måste bara gå.

Så vad ska vi fylla dom med då? Tja, lite av varje, smultron, tagetes av olika slag, petunia, olika kålsorter, broccoli, blomkål, sallad, flox och säkerligen en massa mer som jag glömt bort just nu. Någon som vet om man kan förkultivera lök i såbrätt?

I övrigt så verkar tomater och chili må bara bra. Plantorna ser mycket finare ut i år, vilket känns lite som en revansch efter fjolårets totala misslyckande. Så klarar dom bara flytten ut sen så ska nog detta gå bra. Har förhoppningar om odlingsåret 2014 🙂

11 tankar om “Såbrätt!

 1. Pluggbrättet ser bra ut =) Jodå, det mesta går att förkultivera i pluggbrätt, så även lök. Dock inte sättlök, den är värmebehandlad så den går bara i blom när du väl sätt den på friland sedan, men från frö går bra. Smartast är ju ändå att bredså allt först (förutom tagetes), och skola om dom första gången i pluggbrättet, sen när dom ska ut i växthus så går det fort att skola ut dom i slutkruka. Du sparar även tid och slipper pilla ner frö i varje cell. Se bara till att du packar jorden lämpligt i pluggbrättet innan omskolning, dvs rätt hårt. Grönsaker, tex sallad, salladskål, broccoli etc sår du direkt i plugg fast i växthus i början av maj, då är dom i lämplig storlek för att sättas på friland till efter 10e juni. 2 frö i varje plugg, och sen nyp man bort den svagaste. Vad är det för phlox ni ska ha?
  Mvh

 2. Det ser ut som att det är läge att skaffa växthus… 😉

  • mjo 🙂 Vi har ju ett litet, men vintern har gått rätt hårt åt det så får se om det går att rädda. Funderar även på en sån ful polytunnel.

   • Tråkigt med växthuset. Ett alternativ till ful polytunnel är ju bygga växthus av överblivna reglar, och skaffa växthusfolie från Kariba Plast (www.kariba.se) den som heter EVA Sun Saver Pro. Lite mer jobb å bygga själv kanske, men det kan vara värt.

   • Vi har en plan på att bygga ett växthus själva. Då ska det bli ett större än det vi har nu. Men i år har vi så mycket annat att tiden inte räcker till. Därav tänkte vi oss en tunnel. Den borde gå fortare att få på plats och det är inga problem att ta ner den sen.

 3. Är inte så mycket för förodling, det har sina fördelar, men jag upplever att direktsådd är jäkligt smidigt. Varje gång man omplanterar så får ju plantan ”transplant chock” och det tar ett tag innan den börjar repa sig.
  Jag tycker att direktsådda plantor kommer ikapp minst lika bra som de man försått en månad innan och planterat ut.
  /

  • Ja det är klart att all förodling som man kan undvika är bra, det är ju som du säger så grymt mycket smidigare med direktsådd. Dels så slipper man allts stök o bök med jord inne och så slipper man oroa sig för att ha tillräckligt med plats och ljus. För att inte tala om rätt temperatur.
   Men bor man i Norrland så har man nog inte så mycket till val om man vill hinna få någon skörd 🙂

 4. De flesta kålväxter sår du ungefär 4-5 veckor innan utplantering, dvs i början/mitten av maj. Så dom direkt i plugg i växthus, 2 frö/plugg. Kålrot kan du både direktså och så i växthus, skulle rekommendera att du odlar dom som morötter, dvs så direkt på friland. Övrigt direktsådd av kål i Norrland rekommenderas inte. Du slipper även större angrepp av jordloppor och stinkfly om du sätter ut färdiga plant. Sniglar får du vilket fall som helst. Vill du ha större plant så kan du sätta dom inomhus i april. Tänk på att vitkål blir lösa i växten om dom står i växthus under hela kulturtiden tills de planteras ut. Om du har möjlighet så ställ ut dom i drivbänk redan när dom fått sina första hjärtblad, eller låt brättet stå ute om dagarna (täckt med fiberduk givetvis). Bla salladskål har lätt att stocklöpa, så var noga med jämn temp/vattning/ljus etc. De har även lätt att stocköpa beroende på hur sommaren blir med regn, värme etc. Fjolåret var hopplöst, iaf i mina trakter.
  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s