Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Söndagspyssel bland plantor och frön

10 kommentarer

Börjar redan bli lite trångt på växtbordet. Hur ska detta sluta!?

Idag har vi skolat om tomater. Jösses vad mycket mer plats det tar när fyra små plantor ska flytta isär från en liten gemensam kruka till eget boende. Dessutom har nästan alla frön vi sått grott. Vilket så klart är kul, men inte helt vad vi räknat med kanske. Så nu har vi ett hav av tomatplantor 🙂 Får se hur det blir med planen att så två omgångar till v 13 och v 15.

Chilin som omskolades för några veckor sedan har fått sin första gödsel tillföring i vattnet. Löste upp lite hönsgödsel i en coca cola flaska med varmvatten. Ser ut exakt som att det är coca cola i den. Får hoppas ingen tar fel och tar sig en slurk. Men man lär i och för sig känna på lukten att det är något som inte stämmer.

En sådd daggkåpor åkte ut i snödrivan tillsammans med de andra perennerna vi grävde ner för ett tag sedan. Daggkåpa är lite av en favorit, dom passar tillsammans med nästan vad som helst, så jag hoppas att dom tar sig.

 

 

10 tankar om “Söndagspyssel bland plantor och frön

 1. Ja det var det där med plats…

 2. Trevligt med omskolning av plant så här på en solig söndag 🙂 För min del blir det nog lite senare i veckan. Ett tips med daggkåpan är att du delar plant av den, du får hur mkt plant som helst av en medelstor planta, de är snabbväxande och blir nästan som ogräs så sätt den inte för tätt. Har du planterat daggkåpan där han trivs så får du även en massa fröplant av denna. Men jag håller med om att den är fin!
  Ett boktips så här på kvällskvisten är den nya boken ”Rosor i norr” av Leif Blomqvist, ISBN 978-952-67340-2-6. Om du inte redan läst den, så gör det!

  • Kan man dela daggkåpa när som helst på året (ja kanske inte på vintern då men).
   Ska kolla in boken. Älskar rosor men har tyvärr inga egna än.

   • Bästa tiden för att dela perenner är generellt mitten-slutet av augusti månad för oss i Norrland, det inte är lika varmt om dagarna, nätterna är fuktiga och de börjar mogna av, men för den skullen hinner de ändå rota sig en aning innan vintern. Våren är också en bra tid (innan växten vaknar), dock krävs mer passning av tex vattning/skuggning. Mitt på sommarn under tillväxtfas rekommenderas inte, fast å andra sidan är just daggkåpa så pass mkt likt ogräs så det är nog inte några större problem ändå, den överlever säkert även om plantan blir mer stressad under tillväxtfasen.
    Vill du ha en halvdubbel vit buskros som är lättskött, frisk med extremt god härdighet kan jag rekommendera Rosa spinossisima, pimpinellros. Ser nästan ut som finlands vita ros men är bättre både till utseendet och växtsätt. Får fina höstfärger också med svarta nypon och färgat bladverk. Kan nog ordna fram en om du är intresserad.
    Mvh

   • Tror jag ska försöka dela de jag har på våren då.”innan den vaknar” är det alltså innan den överhuvudtaget börjar gro?
    Kollade in pimpinellrosen, wow säger jag bara, den kan ju bli en rejäl buske! Jag är absolut intresserad 🙂

 3. Jag menar alltså innan den börjar vegetera, eller precis börjar. Dela inte för små plantor bara. Du kan ju prova dela en planta nu till våren och en i augusti, så ser du om det blir nån skillnad.
  Japp! Det är en underbar ros! blir typ 2,5-3 m bred och runt 1,5-2 m hög… Utmärkt som solitär. Enda felet med den är att den bara blommar 2-3 veckor =/ Tänk om den blommande hela sommaren istället!! 😀
  Ska kolla upp med plantor framåt vårkanten så jag inte lovar för mkt, dom är ju begravda under snö just nu. Eftersom dom är rotäkta och skjuter rotskott fungerar det ju utmärkt och ta de utskjutande som plantor. Så jag säger väl till när jag sett om det går å få lös nån.
  Mvh

 4. Gillar också daggkåpan, den blir fin mot så många växter och tacksam att ha att göra med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s