Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Vår odlingsfilosofi – den perfekta treenigheten

12 kommentarer

odling

Foto Johan Gunséus: http://www.gunseus.com

Vi är inte vegetarianer men försöker att äta mycket grönt. Mycket av de frukter och grönsaker som man köper på affären är dyrt och håller oftast inte lika hög kvalitet som egenodlat, alla som någon gång har ätit en egenodlad tomat vet vad jag pratar om 🙂 Vår förhoppning är att kunna vara självförsörjande på grönsaker så stor del av året som möjligt, då blir det naturligt att vi försöker odla mycket som möjligt av sådant som går bra att lagra över tid. T.ex. har vi beställt några tomatfrön från en leverantör i Spanien som ska ge sk vintertomater, tomater med tjockare skal som man kan lagra i flera månader.

I och med att vi båda arbetar heltid som IT-konsulter och sitter stilla vid ett skrivbord varje dag så känns det bra att komma hem och gå ut i trädgården och utföra lite kroppsarbete. Det är givande att se att man får lön för mödan genom att saker och ting växer och utvecklas. Man får direkt feedback när man gjort “rätt”. Det blir för oss en tydlig kontrast mot arbetslivet där det kan bli rätt så abstrakt och svårt att få en tydlighet i det man gör.

Varje år försöker vi plantera både något bestående, som fruktträd, jordgubbar, bärbuskar, vindruvor etc. och säsongsgrönsaker. Eftersom att vi inte hållit på med odling och trädgård så länge är vi fortfarande i smekmånadsfasen där vi vill testa ALLT för att se vad som fungerar. Det kan bli lite lätt problematiskt när allt ska få plats inomhus innan man kan plantera ut det i växhuset eller landet.  I år har vi än så länge hunnit så gul och röd paprika, aubergin, gyllenbär, kronärtskocka, knölvial och ett gäng olika chilisorter och tomater. Sen kommer potatis, lök, sallad, olika kålsorter, morötter, bönor, ärtor, rödbetor, kryddor och blommor. Vi provar som sagt det mesta men vi försöker undvika F1 hybrider eftersom att vi vill kunna ta egna frön så vi slipper köpa nytt varje år, självförsörjande var ordet! Så klart försöker vi även odla så ekologiskt och giftfritt som möjligt.

Vi odlar inte bara ätbara saker utan även sånt som är vackert att titta på. Det är viktigt att kunna njuta lika mycket av att vara i trädgården som av skörden den ger. Vi har hittills dock hållit oss mest till perenner och nästan inte haft några ettåriga blommor alls. Vi vill försöka bygga upp en trädgård som ska komma tillbaka och vara vacker och ge oss mat år efter år. Om man skulle vara lite filosofisk skulle man kunna säga att  odling och trädgårdsarbete ger oss en perfekt treenighet av mat i magen, en aktiv kropp och ro i själen. Kort och gott, vi odlar för att det är roligt och känns bra!

12 tankar om “Vår odlingsfilosofi – den perfekta treenigheten

 1. En mycket fin filosofi, måste jag säga! Jag/vi tänker ungefär likadant, förutom att vi måste ta självförsörjandet i små steg då vår trädgård mer eller mindre bara består av gräsmatta + skog, och jag vill ha en lummig, blommig trädgård… så istället för att satsa helt på det ätbara, måste jag (för min egen skull) även ägna mig lite åt det blommande och rent estetiska också 🙂

  • Alltså vi hade ju i princip bara gräs och åker förra året. Men vi grävde bort så mycket gräs vi bara kunde 🙂 Tar ju ett tag när man inte har några maskriner utan ska gräva allt för hand, tur man har snälla grannar med traktorer som kan hjälpa till om det krisar 🙂 Så man kan väl säga att vi tar så stora kliv vi kan mot självförsörjandet fast utan att stressa, typ. Vi räknar definitivt inte med att det ska ske över en säsong. Man får försöka tänka långsiktgt.
   Å en hel del blommor blir det här också, det är som sagt lika viktigt att vi trivs med att vara i trädgården.

 2. Jag tycker ni har jättebra filosofi och tankar vad en trädgård är/bör innehålla! Ett välskött trädgårdsland är ofta lika fint som blomplantering! Självklart ska det vara roligt att odla, annars skulle man väl inte hålla på…!
  Vad har ni planterat för äppelträd?
  Har nog sagt det förut, men ett tips för att minimera platsbehov tills det är dags för utskolning i växthus/friland är att du använd dig av pluggbrätt. Plantorna trivs bra i dessa också, och klarar sig rätt länge (par veckor) från första omskolning.
  Lycka till med självförsörjandet av frön!

  • Tack!

   Jo du nämde pluggbrätten, vi tänkte testa det till kålen. Känns lite trångt för tomater och chili och dyl.

   Äpplena ska planteras i år. Vi har inte riktigt bestämt vilken sort. Men skulle vilja ha lite olika. I fjol planterade vi päron och kärsbär. Lite avigt känns det allt att dom kom före äpplen, men vi har grannar som inte gör något av sina äpplen så vi får av dom. Vi gjorde världens godaste äppelmust som vi fortfarande dricker av 🙂

   • Jaha! Vad kul med både körsbär och päron! Jag planterade ett päronträd för flera år sen, skulle klara zon 6, kanon tänkte jag! Hade ju varit milda vintrar i flera år i rad… Första vintern hade vi -43 grader…hmm…vem tror du frös? =/ Allt ovan snön frös, så det var typ en, en o tjugo meter som inte var död på våren. Andra vintern hade ju den levande delen skjutit en bra massa skott, men den var nästan lika kall, -35 kom vi upp i det året. Allt ovan snön frös bort igen! Dessutom fick jag kräfta på kvarvarande stammen…så jag beskar den hårt för att kanske klara de få kvistar som var kvar. Tänkte man kunde göra nått lågväxande av den… Men vad hände tredje vintern då?! Joo, det var ju året då det var det värsta sorkåret på 50 år! Så sorken rensade trädet från kvistar… Var som lite svårt att sätta gnagskydd då det var många små kvistar… Hmm…men den lever än idag! Så kan det gå!
    Såå, min slutsats är att dom är rätt tuffa, ger inte upp i första taget, men man bör sätta dom skyddat på någe vis…=) Hoppas ni har mer tur än jag!
    Vad har ni för sort av päron? Och vad har ni för sort av körsbären?
    Jag kan rekommendera ett äpple, Gul Kanel, tokbra, och fin härdighet (zon 7) och bra smak, kanel och äpple i ett! Mognar rätt tidigt.
    Tips på böcker om fruktodlingen i norr är ju Leif Blomqvists böcker, läs dom om du int redan gjort det.

 3. Vad trevlig det låter. Jag har också liknande tankar om självförsörjning så småningom om man kommer så långt. Stora problemet just nu är lagringsmöjligheter… men vi tar ett steg i taget. Kul att hitta er blogg!
  /Liv

  • Kul att du hittade hit! Din egen blogg är inte fy skam den heller 🙂

   Lagring är alltid ett problem. Speciellt om man inte vill ha i massa konserveringsmedel. Då måste ju nästan allt frysas. Och för oss som även plockar rätt så mycket bär är det redan begränsat med utrymme i frysarna. Och då har vi ändå 3(!) st. Men tänker att det måste finnas bra sätt att lagra som vi inte hittat än, så lever fortfarande på hoppet 🙂

 4. Mjölksyrning är grejen för att lagra. Själv har jag inte testat, men ALLA är galna i det och mjölksyrat man köper gillar jag! Torkade jordgubbar är väldigt gott, men dom äter man upp innan de hinner torka oftast…Annars är fruktläder något jag tänkt göra av bär men aldrig tagit mig för att faktiskt göra.

  Har ni sett https://www.facebook.com/Skillnadenstradgard?fref=ts. Hon gör det så vansinnigt bra trots 3 småbarn och arbete. Man blir inspirerad.

  • Har nog aldrig smakat något mjölksyrat tror jag. Men har ju hört om det, det verkar vara den senaste trenden just nu 🙂
   Hur torkar du jordgubbar?
   Vi hade tänkt testa göra fruktläder i år. Har inte sett så mycket om det på svenska sidor eller bloggar dock. Verkar mest vara engelskmännen som pysslar med det. Det är ju lite skumt.

   Jo följer Skillnadens trädgård både på facebook och twitter. Håller med om att man blir väldigt inspirerad av henne 🙂

   • jag torkar inte själv, för vi får inget över, men de som torkar brukar dela och använda såna där torkar som finns eller lägga på en plåt i ugnen, men temperaturen får absolut inte överstiga 50, helst lägre. Vissa ugnar har en tork.
    Jag gissar att om du delar eller skivar jordgubbarna, så att de inte är så stora bitar från början kan du även bara lufttorka dom på en plåt. Jag brukar torka svamp så.

   • Låter som när man gör fruktläder. Men det kan man ju inte spara längre än 2-3 veckor om jag förstått saken rätt?
    En helt annan fråga, du råkar inte ha några frön till övers till tomaten Sibrijak som du rekommenderade för ett tag sedan? Hittar ingenstans att köpa. Å allt som möjligtvis går att ha på friland måste givetvis testas 😉

   • Jag har skickat efter frön. Jag hade missat det, men så snart jag får kan jag slänga ner några frön till er också!
    Fruktläder då mixar du bären och smetar ut i en kaka som man sen klipper remsor att äta. Vad jag menar är torka småbitar ungefär som såna man hittar i vissa flingpaket med ”röda bär”. Rimligtvis borde man kunna spara torkade saker längre än 3 månader, men jag har ju aldrig provat,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s