Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Årets potatisvinnare om ni får bestämma

3 kommentarer

färskpotatis

För ett litet tag sedan skrev jag ett inlägg om konsten att välja potatis. Efter det fick vi massa tips på vilka sorter som ni tycker är bra och vilka som man bör undvika. Här kommer en lista på de sorter vi valt, andra sorter ni rekommenderade och slutligen några sorter som man bör undvika.

Larsviken och Stubbetorp är två stora producenter av sättpotatis. Båda har bra hemsidor med information olika potatissorter som är väl värda ett besök. Till de rekommenderade potatissorter som fanns med i deras sortiment kan ni läsa deras beskrivning tillsammans med vår sammanfattning av era tips.

Vi börjar lista de sorter vi bestämt oss för att sätta i år. Rent generellt kan man säga att vi prioriterar sådana som har bra resistens och går att lagra.

Amadine

Helt klart en favorit hos många då den fick flest rekommendationer. Den verkar ha bra resistens, god smak och bra lagringsförmåga. En värdig vinnare om man bara fick utse en.

Larsviken:

Årets Potatis för fritidsodlare 2011. Amandine är en riktig delikatesspotatis. Sorten går bra att sätta i hink och att odla hela säsongen på friland. Amandine har en mjuk textur och underbar smak.

Stubbetorp:

Fransk Gourmétpotatis. Amandine har fått smakomdömet: ”Excellent”. Skalet är mycket tunt. Amandine har en avlång, jämn och lätt spetsig mandelform. Den är en förstklassig följeslagare till många rätter och uppskattas av ledande stjärnkockar. Amandine odlas nu i Sverige, både som färskpotatis och matpotatis. Matpotatisen skördas tidigare än vanlig potatis, hanteras varsamt och lagras i kyllager. Amandine matpotatis behåller därför den ypperliga smaken av färskpotatis och kan med fördel ätas oskalad långt fram på våren. Amandine är utmärkt vare sig den kokas, steks eller tillagas i ugn. Amandine kan med fördel lagas oskalad i mikrougn.

Linzer Delikatesse

Ska vara en väldigt god och tidig sort. Kanske inte så bra att lagra men någon sommarlyx ska man ju unna sig också 🙂

Larsviken:

Årets Potatis 2012. Linzer Delikatesse är som namnet säger en riktigt delikatesspotatis. Sorten passar utmärkt att koka eller rosta i ugnen. Linzer Delikatesse kan skördas tidigt på säsongen om den får förgro innan sättning.

Toscana eller Asterix

Vi ville ha en sen potatis också men vi har inte lyckats hitta någon av de sorter som rekommenderades. Därför kommer vi försöka få tag i någon av de här sorterna som båda två ska ha väldigt hög resistens och bra lagringsegenskaper.

Larsviken:

Toscana ger hög skörd med många jämna potatisar. Sorten har utmärkta kulinariska egenskaper. Toscana är resistent mot de flesta sjukdomar och passar därför utmärkt för fritidsodling.

Stubbetorp:

Asterix är en omtyckt restaurangpotatis. Ganska tjockt skal. Lagring: mycket god

Det var de sorter vi valt. Nu följer övriga sorter som rekommenderades:

Maria

Maria rekommenderades av flera personer och verkar vara lättodlad och ge hög avkastning. Vi valde länge mellan Maria och Amadine innan valet föll på Amadine.

Larsviken:

Maria är en mycket uppskattad färskpotatis. Sorten är en gammal svensk sort med utmärkt smak. Populär sort bland hobbyodlare i Sverige.

Stubbetorp:

Ursprungslandet är Sverige och marknadsfördes som sort i början av 1970-talet. Maria har ganska hög avkastning vid tidig skörd och är ganska mottaglig mot potatissjukdomarna, dock är Maria immun mot potatiskräfta. I huvudsak odlas potatisen i mellersta Sverige, men förekommer även i södra delarna av landet. Kan konsumeras fram till jul.

Cherie

Bara namnet ”Kärlekens potatis” är nog för att jag ska vilja ha den. Många nämnde den som ett bra alternativ till Mandelpotatis då den har liknande form, bättre resistens och ger högre avkastning.

Stubbetorp:

Cherie har i likhet med Amadine ett mycket tunt skal och en utdragen och jämn form. Smaken påminner om kastanj med en viss sötma. Chérie är perfekt till kokning, rostning, stekning, raclette och sallader men blir också förstklassig vid tillagning i microugn. Salladspotatis. Kallas också ”Kärlekens potatis”.

Charlotte

Den här potatisen talas visst ofta bra om i trädgårdsprogrammet Beechgrove Garden.

Larsviken:

Charlotte är en riktig delikatesspotatis som kan ge hög skörd. Sorten har blivit de internationella kockarnas favoritpotatis. Smak och konsistens är utmärkt god.

Här är några fler som rekommenderades men som vi inte hittat någon mer information om:

Pentland Javelin

Mr Little’s Yetholm Gypsy

Mimi

Blå Kongo

Hertha

Folva

Vi fick också varningar för sorter som många haft problem med. De man gör bäst i att undvika är King Edvard och Mandelpotatis. Båda är väldigt utsatta för bladmögel och kräver därför ganska hård besprutning om man ska lyckas med dom. Besprutning är inget vi tycker man ska pyssla med så för vår del går dom bort.

Vi beställer våra potatisar (utom Asterix) från  Larsvikens webbshop som öppnar vecka 9. Sättpotatis är visst högvilt så här års. Har hört rykten om folk som hänger på låset vid trädgårdsmässor och sedan armbågar sig fram för att få tag i de bästa exemplaren av de bästa sorterna. Låter helt galet, inte alls som den rogivande själavård som jag tycker att trädgårdsarbete och odling ska vara. Så det gäller att vara ute i god tid och passa på att handla innan värsta potatishetsen kommer igång 🙂

Tack  än en gång för alla fina tips och råd!

3 tankar om “Årets potatisvinnare om ni får bestämma

  1. Bra sortval! Lycka till med er potatisodling till sommaren! Är det så att ni absolut vill prova Blå Kongo (som ger blå potatis), så hojta till innan ni far sörövers mot Övik så kan jag nog undvara några knölar =) Granngården brukar ha dom annars.
    Mvh

  2. Själv är jag lite sugen på att testa den därnya sorten som man kokar 10 minuter bara, men jag kommer inte på vad den hette…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s