Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Första omplanteringen av chili

3 kommentarer

omplanterade chiliplantor

Igår gjorde vi första omskolningen av våra chiliplantor som vi sådde 5:e och 9:e januari. Man brukar väl vanligtvis vänta till plantorna utvecklat 2-4 karaktärsblad men jag kunde inte riktigt hålla mig. Och så tyckte jag dom stannat upp lite i växten så tänkte att en liten näringsboost skulle göra dom gott 🙂 Så jag planterade om dom största och lät dom minsta stå kvar och växa till sig lite till.

Det var kul att se att plantorna från frön som vi tagit själva var minst lika fina om inte finare än dom från köpefrön. Sen är det ju klart att köpefröna var äldre, men ändå! 🙂

Eftersom att våra plantor fortfarande var så pass små och egentligen inte hade växt ur sin kruka (jorden var inte fylld med rötter) så valde jag en ganska liten kruka att omplantera dom i, bara snäppet större än den lilla som dom hade. Tänker att jag hellre får göra en omplantering extra än ge dom en alldeles för stor kruka. I normala fall passa det bra att plantera om i en 1,3 l kruka eller ett mjölkpaket.

jordblandning av jord, perlit och hönsgödsel

Vi försökte få tag i rosjord eftersom att vi läst att det skulle vara det bästa men på plantskolan låg alla säckar ute och hade frusit fast så det var helt omöjligt att få loss någon. Så nu blev det en blandning av u-jord, perlit(ca 10%, bra för syresättning) och hönsgödsel(ca 5%) istället.

chiliplanta före omskolningchiliplanta efter omskolning

Planta före och efter omskolning

Plantorna planterades så djupt att hjärtbladen är ca 1 cm ovanför jorden. Det gäller att vara försiktig när man planterar om chili, dom har nämligen väldigt känsliga rötter och kan stanna av i växten om de skadas för mycket under omplanteringen. Jorden ska komma i kontakt med rötterna men man ska samtidigt försöka att inte packa för hårt. Jag brukar plantera och sedan vattna runt plantan så brukar jorden packa sig. Sedan fyller jag på med lite mer jord om det behövs.

Till en början kan står chiliplantorna stå stilla i tillväxt efter en omplantering. Dom behöver lite tid för att vänja sig vid sitt nya hem. När dom väl kommer igång så brukar man behöva börja tillföra mer näring i vattnet efter ca 2 veckor. Tänker mig att vi kan vänta någon vecka längre eftersom att vi redan gett dom rätt så bra med näring genom att blanda i hönsgödsel i jorden.

När dom vuxit ur dom här nya krukorna kommer vi plantera om dom i mjölkkartonger och sedan ytterligare en gång när dom ska ut på sin slutstation. I år ska vi testa ha några i växthuset och några på friland och se hur stor skillnaden blir i skörd. Ska man ha chilin i kruka kan en 5-10 liters vara lämplig som slutkruka. Med större kruka finns det risk att det blir mest bladtillväxt och nästan ingen fruktsättning.

Men det där får man tänka på senare, nu står plantorna fint i sina nya krukor under växtlampan. I år har sådden fått det enda färdigrenoverade rummet i hela huset. Om inte det är att ge de små liven kärlek så vet inte jag. Får hoppas dom uppskattar det och växer till sig och ger oss mycket frukt till tack 🙂

3 tankar om “Första omplanteringen av chili

 1. Tycker du tänker klokt med att plantera om i mindre krukor från början. Risken finns annars att jordvolymen blir för mkt och dom inte riktigt trivs i det…
  Däremot jordvalet! Att välja en alltför gödslad jord/extragödsla den från början vid första omskolning medför risken att rötterna bränns på plantan, så du får motsatt effekt mot den du vill ha. Att blanda i perlite är däremot mkt bra! =)
  Se om du kan få tag på P-jord altn E-jord istället. De är mer lämpande för omskolning än U-jord. Ingen gödsling behövs vid omskolning, utan du går in med flytande gödsel under kulturtidens gång istället, precis som du skriver.
  Vad har ni för växtlampa?
  Hoppas dina plantor blir fina! 🙂

  • Oj då, ja jag hade lite på känn att dom kunde vara lite känsliga mot gödsel i början, men ifjol var det tvärt om, att dom fick för lite, så tänkte att jag testar. Får hålla tummarna för att det går bra.
   Har sått en ny laddning då vissa sorter inte grodde så bra så till dom kanske jag gör annorlunda.
   Vet inte exakt vad vi har för växtlampa mer än att det är ett lysrör med fullvärdigt färgspektrum som är köpt hos willab garden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s