Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Tagga ner eko propagandan en aning

5 kommentarer

Innan någon börjar hetsa upp sig och ta sats för att komma med en lång försvarssvada om varför ekologiskt minsann är det bästa valet så vill jag bara säga, jag vet. Jag tycker också att man ska köpa ekologiskt så långt det bara är möjligt. Jag vill också värna om miljön, djuren och vår hälsa. Jag tycker också att det är skit rent ut sagt att vi överhuvudtaget måste ha den här debatten, varför kan vi inte bara förbjuda allt som inte är ekologiskt så skulle problemet vara löst.

MEN, nu är det ju inte så eller hur? Det finns fortfarande varor att köpa som inte är ekologiska. I många affärer finns det inte ens något ekologiskt alternativ överhuvudtaget. Vad ska man göra då? Ska man sätta sig i bilen och köra flera mil bara för att köpa 1 liter ekologisk mjölk? Hur ekologiskt är det?

Så sluta vara så förbannat radikala och urskillningslöst klanka ner på folk som inte handlar 100% ekologiskt. Det kan finnas en anledning till det. En anledning som inte är att man aktivt väljer att förstöra vår jord (jo jag har hört det absurda uttalandet). Informera istället om varför man bör välja ekologiskt, för tro det eller ej det finns fortfarande människor som inte är helt hundra på vad det egentligen innebär. Och var glada över att handeln av ekologiskt och kravmärkta varor hela tiden går upp.

Min personliga åsikt är att människor i grunden vill gott. Det är ingen som egentligen vill att djur eller natur ska fara illa men man kanske inte förstår konsekvensen av de val man gör när man väljer att köpa oekologiska varor (förutsatt att man faktiskt har ett val). Möjligtvis kan man tycka att okunskap är en dålig ursäkt som tyder på bristande engagemang. Men vad vinner man på att skuldbelägga dessa människor? Kommer dom köpa mer ekologiskt då? Jag är ingen beteendevetare men på något sätt har jag svårt att tro det.

Jag tycker absolut att den ekologiska rörelsen behöver sina förkämpar och tycker att det är bra när människor engagerar sig för en bra sak. Men jag skulle tycka att det var ännu bättre om man riktade den energin mot dom som säljer varorna istället för konsumenterna. Se först till att det överallt finns ekologiska alternativ till allting. Sen kan vi börja klaga på dåliga val.

5 tankar om “Tagga ner eko propagandan en aning

  1. Hej Jenny,

    Här kommer länken till liten film från Naturskyddsföreningen varför det är bra att byta till Eko.

    Kramis Kikki

  2. Det hjälper sällan att vara alltför aggressiv. Humor brukar vara bättre för att få över folk på ”sin sida”. 🙂
    Det kommer dock aldrig att finnas ekologiska varor överallt om inte folk frågar efter det. Handeln tar hem det vi vill ha. Det ÄR stor skillnad idag jämfört med för 15 år sedan då jag började fundera i dessa banor då jag blev mamma. Nu finns det nästan allt nästan över allt… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s