Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Startpaket biodling

18 kommentarer

Jag skrev igår om att vi går biodlarkurs och att det var lite knepigare än vad vi hade trott att starta med biodling. Framför allt behövs det mycket mer grejer än vad vi förväntade oss. Vi har gjort en liten sammanställning av det vi tror kan vara bra att ha för att se vad vi bör räkna med för budget.

biredskapsfabriken kan man köpa startpaket för biodling. Köper man paketen får man 20% rabatt på innehållet. Det finns två olika paket, ett kuppaket med material för själva biodlingen och ett skyddspaket med skyddsutrustning.

Kuppaketet består av:

 • Valfri kupa med 4 lådor inkl ramar
 • Spärrgaller
 • Varroagaller
 • Täckskiva
 • 3 kg Vaxkakor
 • Valfri Honungssil med silställ
 • Valfri Avtäckningsgaffel
 • 48st 700g glasburkar för honung

Priset för ett paket med den billigaste kupmodellen i EPS är: 1.902 kr (billigaste trämodell går på 3.186 kr)

Skyddspaketet består av:

 • Valfri Bioverall eller Jacka
 • Valfria Handskar
 • Rökpust
 • Kupkniv
 • Biborste

Priset för skyddspaketet är 452 kr. Man kan ju anta att man behöver båda så då går hela klaset på  2354 kr. Ska vi dessutom kunna hålla på båda två så måste man nog köpa en extra overall och ett par extra handskar. Så lägg på 300 kr för det så är vi uppe i 2.654 kr

Nu är det ju så att allt material är tämligen onödigt utan bin. Vi hade tänkt starta med två samhällen. Bisamhällen är en bristvara just nu så man får vara glad om man överhuvudtaget får tag i några bin. Som tur är så gillar jag att vara ute i god tid så vi står först på listan över att få köpa samhällen av en av traktens biodlare. Hon hade tydligen fått in en massa fler förfrågningar efter vår så det var på håret. Nu får vi bara hoppas att övervintringen går bra så att dom har några bin att sälja.

Varje samhälle skulle gå på 2.200 kr lägg det till totalen så hamnar vi på 7.054 kr. Men med två samhällen så måste vi ha mer lådor och ramar. Vi har lärt oss att 4 lådor per samhälle är ungefär lagom så det betyder att vi måste ha en till kupa med fyra lådor.  Bara kupan och lådor går på 2.013 kr så är lika bra att köpa ett till kuppaket istället.

Fort är vi uppe i 8.958 kr. Vill man ha kupa och lådor i trä får man istället punga ut med 11.524 kr. Det är många ekologiska honungsburkar man kan köpa för dom pengarna. Men nu vill vi ju ha bin för pollineringens skull också. Och för att dra vårt lilla strå till stacken i hela den här hemska bidödshärvan. Sen kan man ju förhoppningsvis sälja lite honung så småningom så att att man får igen delar av investeringen på sikt 🙂

 

18 tankar om “Startpaket biodling

 1. Inser att jag glömt att boka ett samhälle…Men det löser sig, annars får jag köpa ett av er nästa vår! 😉

 2. Och folk tycker spontant ”Men ska ni inte ha bin också??”, -jojjo tänker jag… Det är allt en liten vetenskap det där med bin, men fasen så bra med eget sötningsmedel och polinerare på gården! Lycka till säger jag bara

 3. Många pengar i början men det är alldeles säkert värt det! Främst för pollineringen som du skriver. Och honungen som ni säkert får såld. Kör på! 🙂

 4. Glöm inte att ni kommer att tjäna in era utgifter på några år. Är själv inne på att skaffa eps till skattlådorna. En trälåda är inte snäll mot ryggen när den är fylld med honung. Tyvärr får man inte ha hela eps-kupor i ekologisk biodling, och inte heller använda plastramar. Det tycker jag är synd.

  • Jaha, varför inte kan man ju undra. Vi har ju funderat på trä, mest för att det känns bäst och är finast. Men det är klart om man får lyfta en massa tungt så kanske det inte är så bra, lyfta gör man ju nog ändå 🙂

 5. Å, hade så gärna velat ha bin! Har jobbat lite med bin och det är rätt trevligt. På minussidan står just alla grejer man måste skaffa och att vi inte gärna kan ha dem på tomten (två barn under tre år känns inte helt kompatibelt med bin, hur snälla de än är (bina alltså). Sorterar det i lådan för framtida projekt tillsammans med så mycket annat som tiden inte räcker till 😞.

 6. Jag har börjat fundera på att börja med bi. Om jag gör det kommer jag använda Topbar Hives. Det är billigare, enklare, ger starkare bin, lite mindre honung, men mer vax. Det finns mycket om det på Youtube och här http://xn--smbruk-jua.se/category/biodling/

  • Tack för länken! Där fanns mycket intressant.

   Finns också något som heter Warré kupa som ska vara mer likt förhållandena bina lever i naturligt. Men det är fortfarande ganska nytt och tydligen finns det ingen häromkring som använder dom. Så vi tänker börja lära oss traditionell odling och sedan försöka testa Warré när vi kan grunderna.

 7. Du har säkert märkt att det finns mycket tradition i biodling. Jag har intrycket av att en del av de äldre odlarna har svårt att tänka i nya banor, som egentligen är gamla banor, eftersom det ligger närmare binas naturliga beteende

  • Hittills har jag mest haft kontakt med vår kursledare och han verkar väldigt öppen till nya metoder, även om han själv kör på det traditionella sättet.
   Men det är väl med biodling som det mesta annat, människor har svårt att komma ur gamla hjulspår 🙂
   Tur internet finns så kan de som vill testa de ”nya” hjälpa varandra och dela erfarenheter.

 8. Traditionell biodling med ramkupor, slungare och allsköns utrustning får nog den mest engagerade entusiasten att fundera ett varv till om de verkligen skall börja med bin. Själv använder jag

  Kökskniv, blomspruta, gåsfjäder och en tioliters hushållshink med lock.

  Till honungshanteringen använder jag en vanlig saftsil och en paltslev att krossa med.

  Vaxet renar jag med en gammal aluminiumsaftmaja som jag inte vill använda till bär längre.

  All utrustning som hör till bikupan ryms i själva kupan, inget behov av förråd, alltid perfekt arbetshöjd och inga tunga lyft.
  Dessutom slipper du de gifter som cirkulerar med inköpta vaxmellanväggar.

  Biodling är som det mesta som har med naturen att göra. Ganska enkelt men samtidigt så finns det hur mycket som helst att lära sig. Perfekt om man har barnasinnet kvar och bara älskar att upptäcka nytt och experimentera och testa.

  Det är inte jättemycket man måste kunna för att börja med biodling. När man väl skaffat bina är det bra om man försöker lära sig mer efterhand och inte bara lämnar dem därhän.

 9. Har i kväll sett en fantastisk film; ”Inte bara honung” av Markus Imhoof, Schweiz, 2013. Man får följa biodlare i olika världsdelar och också binas fiender av olika slag. Men vilka kämpar – bina alltså;) Som Einstein sa; ”om alla bin i världen skulle dö ut är mänskligheten utplånad inom fyra år”. Heder alltså till er alla som är biodlare – och blivande!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s