Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Bevattningsplaner i DB

2 kommentarer

Jag har blivit ”uppmuntrad” till ett inlägg i Jennys kavalkad av oerhört bra bloggposter för att konkretisera mina bevattningsplaner för vår trädgård.

Varning för lite mer ingenjörsmässigt inlägg. Där slutsen är:

tl;dr : Baksidan av ladugårdstaket ger tillräckligt med regnvatten för våra ändamål. Badtunnan får plats med en halv månads regnvatten

——————————————

Vi har ett antal problem vi vill lösa på så smart sätt möjligt. De är:
* Vi har en å som inte är tillförlitlig med vatten under sommaren, den har otroliga mänger under våren när snön och isen smälter, men under sommaren är det skralt. Iom det så kan vi inte använda pumpen vid ån utan uppsikt. (pumpen kan inte torr-köras och om slangen ligger mot botten kommer nog allt möjligt strunt dras in)
* Vi kommer få mer o mer ställen att bevattna, och att göra det för hand kommer inte vara görbart i längden + att vi vet att jennys påhittighet och driv kommer ta henne till andra ställen lite då och då vilket gör att växter stundvis kommer lämnas åt sitt öde.

Lösningen rent optimalt måste kunna:
* Själv styra hur mycket som skall bevattnas (zon-baserad sådan känns som en viss överdrift än så länge)
* Använda regnvatten och exakt 0 liter från kranvattnet
* Droppbevattning av odlingslådor + jordgubbsland
* Kunna koppla in trädgårdsslang och använda för manuell bevattning av rabatter o sånt
* Använda för att tvätta bilen?

Vi vill ju att proportionerna på pump och regnsamlare ska vara anpassade för våra behov, så hur mycket vatten behöver man ens?
Enligt tradgard.org (riskförbundet svensk trädgård) så behövs 25-30 mm vatten per vecka. Vilket blir 110 mm i månaden. I Umeå under sommaren (jun, jul, aug) så är den sämsta regnmånaden av dem juni med 44 mm. Således behöver vi 1.5 gång mer samlat regnvatten för att hålla bevattnigen vid liv (66 mm).

Så hur mycket måste bevattnas?
2 odlingslådor (42 kvm), jordgubbsland (16 kvm), extra rabbat + div. (20 kvm). totalt: 78 kvm

Så vart ska vi få 117 kvm samlat regnvatten för att uppfylla våra nuvarande behov?
Baksidan av vårt ladugårdstak saknas helt stuprännor och kanske vore ett bra ställe att samla vatten från. Jag uppskattar ytan till att vara 20 meter x 8 meter = 160 kvm vilket är betydligt mer än vad vi behöver i dagsläget, förutsatt att allt vatten går åt. Så hur mycket utrymme kommer reservoaren kräva? Låt säga 30% av nederbörden i juni kom under 3 dagar och vi håller på vattnet i någon dag extra så måste den kunna ha runt 2.4 kubikmeter.
Min plan är att ha badtunnan som reserovar! Den är placerad mitt på tomten, nära till allt. Redan klar (plusspoäng), och om någon skulle bada i den skulle det bara vara bättre för växterna. Dock så kan det falla ned rätt mycket grejs i den så det kommer krävas filtrering som tusan för att inte klogga igen droppventilerna. Så hur stor är den? Phew. Svårt att säga. Men kanske 1.4 meter djup och 2 meter i diameter? Dvs 4.4 kubik. Gott om plats! Rent potentiellt skulle den kunna inhysa 27 mm regn på taket (62% av juni månad)

Vidare funderingar måste ske i ett annat inlägg, där jag kommer försöka bestämma hur rörsystemet skall se ut, vilket tryck som krävs och vad vi ska ha för utrustning i allmänhet. Mitt mål är att komma undan så billigt och bra som möjligt (well doh, vem försöker inte det…)

ps. tl;dr för de som inte är nördar står för ”too long, didnt read” och är en sammanfattning för de som är för slö för att läsa :). ds.

2 tankar om “Bevattningsplaner i DB

  1. Jenny skrev i en kommentar att hon ville ha en damm. Varför inte kombinera nytta med nöje och förvara vattnet i marken till glädje för massa smådjur? Att ta in en grävmaskin för att skapa en lämpligt hål är billigare än man tror. Och enligt länsstyrelsen är det helt ok att utnyttja vårflödet för att pumpa in vatten till dammen. sen klarar man sig ett tag.

    • Inte en dum ide. Men då måste man väl ha ännu mer filtrering – om man nu ska köra med droppbevattning. Ifs behöver man kanske då inte köra med droppbevattning iom att man har så mycket vatten till övers iom dammen. Men jenny skulle inte bli nöjd om dammen sinade 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s