Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Biodling – en riktig materialsport

4 kommentarer

bin på väg in i kupan

Till sommaren planerar vi att skaffa oss ett par bisamhällen till DB. Så nu går vi biodlarkurs för att lära oss att ta hand om bina på bästa sätt.

Vi hade någon slags föreställning om att det bara skulle vara att köpa en kupa och ställa ut på gården, och sen skulle det nästan gå av sig själv. Ja, alltså vi hade ju förstått att det är lite jobb med att ta hand om honungen så klart, men själva införskaffandet av bin tänkta vi skulle gå ganska smärtfritt.

Man kan lugnt säga att vi hade fel. Biodling är värsta materialsporten. Det är inte bara kupa man ska ha utan det är lådor, ramar, kläder, yngelgaller, varoagaller, rökpuff, etc, etc. Så nu en bit in på kursen känns själva uppstarten inte riktigt lika enkel längre. Vad tusan ska man ha för grejer? Vilka är nödvändiga och vilka är merförsäljningsfluff? Vad kan man bygga själv och vad bör man köpa färdigt? Det känns skönt att vi går kurs så att man kan få reda ut lite frågor och få hjälp.

Det finna med att vara med i Västerbottens biodlare är att man inte bara går kursen utan man får också en erfaren biodlare till mentor som hjälper en även efter kursen tagit slut. Man får hjälp sen när det är dags att faktiskt skaffa bina och man kan ställa frågor allt eftersom de dyker upp. Det är ju helt underbart!

Så nu när vi väl kommit över första materialchocken kan vi konstatera att biodlare, precis som trädgårdsfolk verkar vara av ett hjälpsamt slag som vi ser fram emot att bli en del av 🙂

4 tankar om “Biodling – en riktig materialsport

 1. Välkomna i klubben! Skaffade mina första bikupor förra året – och jag är glad att jag hade någon att ringa. Biodlarnas kurs är jättebra – men när bina inte följer kursplanen så är det skönt att kunna fråga nån som är rutinerad. Det är tryggt att veta att vad som än händer så har det garanterat hänt någon annan förut.

 2. Håller med att det är en dyr materialsport.
  Skall (om de överlever vintern) få två samhällen av en kollega till våren. Har turen att en biodlargubbe några km bort ställer upp som mentor och jag får låna slungrum osv.
  Kul att det erbjuds hos er med.

  Finns såvitt jag vet två andra metoder än det som anses vara ”konventionell biodling”.

  Vet ej så mycket om de så länkar till två böcker om vardera teknik.

  Top bar hive:
  https://www.adlibris.com/se/bok/balanced-beekeeping-i-building-a-top-bar-hive-9781291620399

  Warré kupan
  https://www.adlibris.com/se/bok/naturlig-biodling-med-warre-kupan-9789174633801

 3. ja det ska bli spännande. Mycket att sätta sig in i, men alla jag träffat som hållit på verkar tycka att det är kul, så jag hoppas jag kommer bli en av dom som tycker så också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s