Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Snickerispackel vs Latexfog

7 kommentarer

snickerispackellatexfog

Vad är det egentligen för skillnad på snickerispackel och latexfog? När ska man använda vad? Alltså det här med verktyg, prylar, material etc som man måste ha koll på när man renoverar. Är det meningen att man bara ska veta sånt eller?

Vi ska försöka ”täta igen” några glipor mellan dörrlisterna. Ni vet sådana som kommer av att man inte sågar listerna exakt så att dom passar ihop perfekt i hörnen. Vad ska man då använda för att göra detta på bäst sätt. Vi har fått förslag på både snickerispackel och latexfog. Och när vi började undersöka saken upptäckte vi att det fanns ännu fler alternativ att välja på. Det ska då inte vara lätt att vara renoveringsamatör!

Här är vad vi kom fram till:

Snickerispackel

Avsett för i-, på- och bredspackling på träsnickerier och möbler inomhus. snabbtorkande.

Latexfog

Är elastisk och kan alltså klara att materialet rör på sig litegrann utan att det spricker. Olika märken tål olika mycket fogrörelser. Det vanligaste verkar vara att den tål antingen 10-15% eller 15-20%. Man bör inte täta fogar som är bredare än 30 mm.

Målarfog

Samma som latexfog men kan även användas i våtrum och utomhus.

Finns också något som heter Latexspackel, men har inte lyckats ta reda på vad det skulle vara för skillnad på det och vanligt snickerispackel. Lite mer elastiskt kanske?

Sammanfattningsvis kan man väl säga att fog, både latex- och målarfog, används när man ska foga ihop två separata delar medan spackel används för att jämna ut ojämnheter och skador i en och samma del. Därför är fogen mer elastisk, för att det finns risk för rörelse.

I vårt fall med dörrlisterna så ska vi alltså använda latexfog. Hade man bara tänkt till lite så hade det ju hörts på namnet. Men det är väl alltid så, allt är självklart när man vet det.

7 tankar om “Snickerispackel vs Latexfog

 1. Jag hade nog använt linoljespackel, om det var en bred springa hade jag först fyllt den med hyvelremsa eller spån och trälim! Men det är väl för att jag är lite halvbyggnadsvårdare och nu hade ni ju redan bestämt er så bortse från det för enkelhetens skull :

  • Linoljespackel ska kollas upp! Högst upp på att-göra-listan hamnar det 🙂
   Hmm alltså springan är ju mellan två dörrlister. Tänker att man kanske vill kunna ta loss dom av någon anledning, hur blir det då med hyvelremsan? Fast det är klart, blir ju samma problematik med fog också. Har du nån bild eller beskrivning på hur du menar lite mer exakt?

 2. Ja jisses, vi har tre sorters spackel (sand-, akryl-och snickerispackel) och minst lika många fogtyper. Känns som att de överlappar varandra rätt mycket…

 3. Vi använder linoljekitt, linoljespackel till att fylla ev hålrum vid geringarna av träsocklar, taklister och ev. fönsterfoder om det behövs. Vi återanvänder i möjligaste mån de gamla vackert profilerade listerna. Inga moderna material i vårt gamla hus 🙂 Men det beror på inställningen till byggnadsvård.

  Byggnadsvårdsbutiker som har bra och traditionella byggmaterial i AC- och BD-län finns här:
  Olofsfors byggnadsvård http://www.olofsfors.nu/Hem/Hem.html
  Bergagårdens byggnadsvård i Sävar, http://www.bergagardens.se/
  Pite byggnadsvård http://www.pitebyggnadsvard.se/

  I vanliga byggvaruhandeln är det svårt att hitta lämpliga produkter för gamla hus.

  Och det var fönsterfodren ni tog loss i ett annat inlägg och som då gick sönder. Nu behöver ni sala ut karmen för att kunna sätta dit nya foder. Vi kilar loss fodren och det går bra att få dem hela. Under första halvan av 1900-talet var träprodukterna av god kvalitet, tätvuxna och med större tjocklek än idag. Försök hitta en tums (25 mm) pärlspont i byggvaruhuset! Njet, det lär inte finnas där 😉

  • Olofsfors byggnadsvård har vi varit på. Vill aldrig åka därifrån. så mycket fint och så mycket inspiration.

   Bergagården kände vi däremot inte till. Den ligger ju lite närmare oss så den måste vi absolut ta en tur till.

   Ja det är lurigt att hitta bra grejer. Vi sätter upp något som vi efter lite efterforskningar förstått heter norsk allmogepanel. Det verkar stört omöjligt att få tag i på en byggvaruhandel. Vi hade tur som hittade en såg som hade ett gammalt parti liggande som vi ha köpt av. Men nu är det snart slut så vi hoppas att det ska räcka till allt vi vill göra. Annars blir det till att börja söka igen 🙂

  • Kom på att linoljespackel, linoljekitt finns hos Biltema till ett bättre (lägre) pris än i byggnadsvårdsbutikerna. Yes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s