Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Burhöns vs frigående inomhus

4 kommentarer

burhöns frigående höns inomhus

Burhöns och frigående höns inomhus. 

Efter inlägget jag skrev om problemen att skilja på vad som är vad bland alla olika märkningar för ekologiska varor har jag fått en hel del respons. Bland annat en vinkling som jag tycker är värt att nämna och som jag aldrig reflekterat över tidigare. Det gäller det här med burhöns och att de flesta livsmedelskedjor idag inte har ägg från burhöns i sitt sortiment. Jaha tänker du nu, det borde ju vara en bra sak. Så tänkte jag med.

Tar vi bort ägg från burhöns finns det, grovt räknat, 2 alternativ kvar för konsumenten att välja på. Ägg från frigående höns inomhus och någon form av ekologiska ägg. Prisskillnaden mellan dessa är ganska stor och följden blir alltså att de som har det lite knapert ekonomiskt väljer ägg från frigående höns inomhus. Fortfarande tänker du kanske, och? dom är ju frigående det måste ju vara bra?! Nja. Även om det låter rätt så bra så har det helt klart sina nackdelar.

Det mest uppenbara problemet är väl att djuren inte får gå ut och alltså inte kan utföra sina naturliga sysslor. Men det samma gäller ju för burhöns så vi lämnar det därhän för den här gången. Ett annat stort problem är att besättningsstorleken inte är reglerad hos frigående höns inomhus (hos ekologiska höns är det max 3000 djur/besättning som gäller). Flera hönor på samma yta leder till att det blir svårare att skilja ut och avliva sjuka eller skadade djur. Man har mindre kontroll över djuren och kannibalism och fjäderplockning kan därför lättare spridas. Att köra ekologiskt garanterar ju så klart inte att man inte får dom här problemen, men riskerna minskar rimligen avsevärt. Med burhöns minskar ju riskerna rätt logiskt också i och med att det är få djur som vistas på samma yta.

Nu påstår jag verkligen inte att burhöns är ett optimalt val. Men möjligtvis är det ändå snäppet bättre än frigående höns inomhus? I vilket fall som helst är det ju trist att vi idag många gånger inte ens har möjlighet att välja.

Är du intresserad av hur man kan skilja på ägg från höns som fått vara ute och de som endast vistas inne så kan man göra det genom att titta på gulan. Ägg från höns som får gå ute får ofta en väldigt orange och fin gula eftersom de pickar i sig gräs som ger gulan färg. Det finns dock misstankar om att en del innehöns får paprikapulver i maten för att få fram den effekten ändå. Så helt idiotsäkert är det ju inte.

4 thoughts on “Burhöns vs frigående inomhus

  1. Ja precis det där med ”extra gula gulor” kan man få av färgämnen också, så man bör nog mer utgå ifrån att ekohöns får vara ute. Övtriga får det inte. Det är klart det finns mindre besättningar där så sker, men då kan man vara säker på att det kommer att stå på förpackningen. Det är ett försäljningsargument. 🙂

    Själv ger jag mina hönor torkade nässlor när de börjar lägga ägg på våren (innan de börjar gå ut). Gulorna blir orangea då.

    • Torkade nässlor – check. Vi suger åt oss all information vi kan om höns och hönsskötsel just nu. Längtar till vi får våra egna!

      • Jag brukar klippa ner och lägga på ett stort galler under sommaren. När de är torra så fyller jag en nätsäck och hänger upp. På våren kan man knäcka två ägg och det ena är ljusgult och det andra är orange. Det blir så tydligt. Dessutom så är nässlor nyttigt!

  2. Pingback: Höns | Ett Eko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s