Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Vilse i eko-djungeln?

11 kommentarer

Häromdagen var vi på affären och skulle handla ägg. På ägghyllan hittade vi så mycket som 4 olika märkningar. Ekologiska ägg, ekologiska kravmärkta ägg, ekologiska ägg från frigående höns utomhus och “vanliga” ägg. Jösses vilka ska man välja? Klart att man vill dra sitt strå till stacken och handla ekologiskt och miljösmart. Men hur ska man som konsument kunna hålla reda på vad alla olika märkningar står för?

Vände mig till Twitter när vi kom hem och fick en massa bra förklaringar på vad som egentligen menas med ekologiskt. Men känner fortfarande inte att jag har full koll på läget. Generellt är det mycket eko-support i mitt twitterflöde. Hittills har jag retweetat det jag tycker låter vettigt lite sporadiskt utan att egentligen veta exakt vad det är jag ställer mig bakom. Man vill ju inte verka obildad, eller gud förbjude omiljövänlig! Och alla andra verkar ju ha full koll på läget.

Med anledning av dagens ekogala  känner jag att det är på tiden att fylla den här kunskapsluckan så att jag inte behöver stå som ett frågetecken och nästa gång vi är i butiken och ska välja mellan olika varor.

wikipedia kan man hitta följande förklaring av ekologisk mat:

Ekologisk mat eller ekomat är mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, det vill säga att de kommer från ekologisk odlingar där syntetiska bekämpningsmedel, genetiskt modifierade organismer och konstgödsel ej används. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige beviljas av Krav, som är en ekonomisk förening.

Men hallå, först försöker dom förklara ekologisk med att upprepa det två gånger till. Ja jag förstå att ekologisk mat är ekologisk. Vad jag inte förstå är vad begreppet ekologiskt innebär. Sen blir det lite bättre. Ok, man får inte använda onaturliga gödsel- eller bekämpningsmedel.

livsmedelsverkets sida kan man läsa att det finns flera olika kontrollorgan som kan kontrollera och certifiera ekologiska produkter i Sverige:

  • Kiwa Sverige AB: SE-EKO-01
  • SMAK AB: SE-EKO-03
  • HS Certifiering AB: SE-EKO-04
  • Valiguard AB: SE-EKO-05

Vafalls, vart tog Krav vägen!?. Vad är det då för skillnad på ekologisk mat och ekologisk Kravmärkt mat? Lite längre ner på sidan hittar jag följande information:

Producenter som vill sälja sina produkter som ekologiska ska följa EU-förordningarna, men kan välja att även uppfylla ett annat, privat regelverk, till exempel KRAV:s regler. De måste då kontrolleras även mot det privata regelverket.

Ja just ja, det var ju det där om ekonomisk förening. Fortsätter min upptäcktsfärd på wikipedia och  läser om Krav:

Krav är en ekonomisk förening där stora aktörer på livsmedelsmarknaden är medlemmar såsom LRF, Arla, Coop, Ica, Lantmännen m.fl. Krav har till uppgift att få till stånd en ökad ekologisk odling, djurhållning, hållbart fiske och förädling genom att tillhandahålla regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter. Märket skall visa att produktionen sker enligt EU:s regelverk för ekologisk odling. Detta regelverk är dock inte miljöcertifierat.

Hmm, undrar vad som är viktigast för dessa aktörer, ökad ekologisk odling eller ökad försäljning? Är alltid lite skeptisk till regler som sätts av kommersiella aktörer. Är det bara märkeshysteri att köpa kravmärkt mat? Typ som att det är lite flashigare (och dyrare) att köpa ett par solbriller från Gucci än ett par från H&M? Sen är det detta med miljöcertifierat, vad är det nu då? Ännu en grej att hålla koll på…

Jag gräver vidare. På krav.se kan man läsa att kravmärkning innebär att:

djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO. I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-eko.

Ok, kravmärkning är alltså ekologiskt med plus meny. Det låter ju onekligen bra. Vidare kan man läsa alla regler som måste uppfyllas för att få en krav certifiering, det är en hel del. Men efter lite läsande så verkar det som att det mesta är rekommendationer av typen:

Djurhållningen ska kännetecknas av mycket god djurvälfärd. Du ska respektera de olika djurens särskilda behov när det gäller beteende, foder och den miljö de befinner sig i. Djuren på din gård ska ha tillgång till en bra miljö i stallet och vid utevistelse. Ett mycket viktigt inslag i KRAV-certifierad djurhållning är att dina djur får möjlighet att beta i tillräcklig omfattning.

Känns ganska luddigt. Vad som är en bra miljö kan ju uppfattas olika av olika personer. Samma sak gäller för tillräcklig omfattning. Har svårt att se hur detta kan vara mätbart. Erkänner dock att jag inte läste igenom allt, så jag kan ju för all del ha missat något.

För att sammanfatta det hela så är ekologiska varor lite mer light än kravmärkta ekologiska varor. Ekologisk certifiering inriktar sig mest mot odling och innebär att man inte får använda syntetiska bekämpningsmedel, genetiskt modifierade organismer eller konstgödsel vid odling av ekologisk mat. Krav sträcker sig lite längre och inkluderar även djurhållning när dom  säger att det är viktigt att djuren kan vistas både inomhus och utomhus och har möjlighet att beta.

Jag förstår fortfarande inte hur visa av dessa aspekter ska gå att mäta och kontrollera men tycker ändå att det är bra att det görs ett försök. Om man som konsument kan påverka så att producenterna i alla fall försöker sköta sin produktion på ett vis som inte skadar vår jord, ja då tycker jag att man ska göra det. Så hädanefter blir det kravmärkta ekologiska varor i db så långt det är möjligt. Dessutom kan jag äntligen retweeta med gott samvete 😉

Hur gick det då för oss med vårt ägginköp? Vi valde tillslut ekologiska ägg från en lokal leverantör, för det är klart det måste man ju också ta ställning till. Är det bättre med icke-ekologiska ägg från en lokal leverantör eller ekologiska som transporteras hit någon annanstans ifrån? Det är en frågeställning jag kanske tar tag i vid ett senare tillfälle. Den som lever får se 🙂

11 thoughts on “Vilse i eko-djungeln?

  1. Det är inte lätt att sätta sig in i men eftersom jag är på väg in i branschen så ska jag försöka förklara.
    Det finns tre typer av märkningar:

    Ekologisk – för att få använda det ordet så måste man följa EU.s regler för ekologisk odling. Dvs hållbart jordbruk, minskade utsläpp etc etc
    KRAV – för att få använda KRAV-loggan måste man följa EU:s regler plus KRAV:s tillägg. Lite hårdare med andra ord. (Sen tycker jag personligen att en del av KRAV:s regler känns rätt godtyckliga. Är det miljövänligt att tvingas importera socker till bina från andra världsdelar tex)
    Demeter – För att få använda Demeter-loggan måste man dessutom odla efter biodynamiska principer.

    Certifieringsorganen kollar att jag verkligen följer det regelverk jag valt att anlita mig till. Kontrollen kostar runt 5000 per år.

    Själv äter jag bara ”konventionella” ägg numera. Detta eftersom jag inte kostat på hönsen någon certifiering. Å andra sidan vet jag precis hur de har det, och jag är nöjd med den djurhållningen.

    • Ja ”konventionella” ägg från egna hönor tycker jag kan räknas som ett bra val 🙂

      Men gisses vad det ska vara svårt, hållbart, vad menas med det egentligen. Är ännu ett sånt där trendigt ord som folk slänger sig med. Man kan ju ana vad det betyder på ett ungefär men tycker ändå det känns som ett luddigt begrepp.

      Demeter var nått helt nytt för mig. Samma gäller för biodynamiska principer. Kanske får ta en andra runda i ämnet, det finns helt klart fortfarande vissa brister i min kunskap 🙂

      • Försöker se det mer som en övergripande målsättning. Att jag ska lämna min lilla plätt på jorden i bättre skick än när jag kom hit. Sen är alla regler kompromisser: Vad man tror är bäst just nu, vad som är praktiskt möjligt och vad som är tillräckligt enkelt för att få så många som möjligt att haka på. Stenhårda regler som ingen orkar bry sig om gör ingen nytta. Överväger sJälv om det är värt besväret att göra min biodling ekologisk.

      • Ja jag såg att det fanns regler om ekologisk biodling (så klart). Tänkte att jag skulle ta och läsa igenom dom när det blir dags för oss att skaffa bin. För även om vi inte tänkt certifiera oss så kan det ju vara trevligt att veta att man jobbar på ett bra sätt 🙂

  2. kanske bara är jag som tycker så ? 🙂 en del tycker nog det är bra när man svarar på bloggen där man skrivit. men kommenterar man mycket så blir det jobbigt tycker jag 🙂 tyvärr har jag ingen aning :S om man har blogg.se och den man skriver till har blogg.se så ser man på bloggen att man fått ett svar på sin kommentar när dom svarar på sin egna blogg. men skulle jag göra det nu så skulle du nog inte se något alls :S riktigt dumt egentligen, men så det funkar 🙂

  3. Skönt att man har egna höns säger jag…..

    Ha en bra helg!

  4. Spännande inlägg! Jag gillar det jag läser och framförallt ifrågasättandet. Alldeles för många gör ett aktivt val utan att veta den egentliga bakgrunden till valet 🙂 Jag har ett yrke där jag mer eller mindre dagligen stöter på i djurhållningen på olika gårdar, och tycker att den, i varje fall här i norr, inte skiljer sig speciellt mycket mellan krav/konventionell map djurhållning, så jag har tagit beslutet att det, för mig, är viktigast att prioritera det närproducerade! Tycker det är lite läskigt att mejerierna söderut en efter en säljer ut sig till andra länder – med helt andra produktionsregler – vad är det som säger att den danska mjölken inte hamnar i Sverige? genom att stödja den norrländsk produktion hopps jag att vi kan bibehålla det norrländska helsvenskt ända in i det sista!

    /Elin

  5. Det finns en hel del som odlar ekologiskt men inte har valt att vara med i KRAV. Det är en rätt besvärlig och kostsam procedur att bli KRAV-cerifierad. Som konsument så kan du däremot vara rätt säker på att de håller vad de lovar som jag förstått det.

    Med Demeter och biodynamiskt så handlar det inte om att odla enbart med stallgödsel och giftfritt utan då har man lite andra idéer om när man ska så, skörda o.s.v. Jag kan inte dessa, men det kan vara att man exempelvis helst ska så i månsken en viss dag för då får växterna mer kraft och energi. Man pratar mer i termer som”energi”. I min värld blir det lite mer överkurs även om det så klart inte är något fel att vare sig äta eller köpa biodynamiskt!

    Vitsen med ekologiskt som jag ser det är att man slipper konstgödsel och bekämpningsmedel. Konstgödsel kräver enorma mängder energi att tillverka och innehåller ibland tungmetaller som kadmium. Konstgödsel innehåller också fosfor som man måste bryta, vilket innebär att det är en ändlig resurs.

    Bekämpningsmedlen påverkar inte enbart de insekter vi vill döda utan även insekter vi vill ha kvar som exempelvis våra pollinerare. Så tänker jag kring ekologiskt. 🙂

  6. Oj så i månsken låter lite som hippie metoder i mina öron. Men man ska ju för all del inte avfärda det som strunt för det. Finns ju mycket i naturen som vi inte begriper oss på 🙂 Och även om det inte skulle fungera så skulle man definitivt få en trevlig så-stund i månskenet. Kan absolut tänka mig att anordna månskenssådd fest med ett trevligt gäng 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s