Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Elda like a boss

4 kommentarer

Så här i januarikylan eldas det mycket i DB. Dels för att få upp värmen i huset och dels för att det är så otroligt mysigt. Finns det nått bättre än att kura ihop sig med en kopp te framför brasan?

Förr i ti’n gjorde man upp eld efter bästa förmåga utan att tänka så mycket mer över det. Men idag skrivs det böcker om ved och hur man ska elda på bästa sätt och lite av den informationen har även nått DB.

Det finns säkert lika många knep för hur man gör upp en eld som det finns folk som eldar. Det är pyramiden, traven, tornet, ja alla möjliga (och omöjliga) strategier som fungerar mer eller mindre bra. Personligen har jag lärt mig att grunda med två kraftiga vedträn med papper, näver eller någon form av tändmaterial emellan. Sen ett lager mindre vedträn ovan på det och möjligtvis ytterligare ett lager till beroende på hur stor eld jag vill ha. Sen tänder man på längst neroch så brinner vedträna nerifrån och upp.

Den här strategin har fungerat rätt så bra under åren måste jag säga men nu har vi fått tips om att ifall man istället tänder på toppen och låter elden brinna uppifrån och ner så  brinner den längre. Annars är principen den samma, Stora vedträn i botten och sen lager på lager metoden. Längst upp har man små lättantändliga bitar.

Har testat och blev förvånad över att det var så lätt att tända, hade nog trott att elden skulle ha lättare att få fäste om man började underifrån. Men så var alltså inte fallet. Sen är det oklart ifall det brann längre eller kortare, är ju lite svårt att jämföra. Tyckte dock att det blev mindre rökutveckling, men det kan ju bero på någon form av pillerfri placebo effekt 🙂

4 tankar om “Elda like a boss

 1. Vi är så himla glada över våra välbehållna kakelugnar och livrädda att förstöra dem så vi har också lagt mycket tid på att lista ut det där. Det BORDE ju bli mindre rök eftersom alla partiklar från det som småpyr nerifrån passerar genom elden på väg upp. När man scouteldar ute behöver man ju inte bry sig om igensotade kakelugnar eller skorstensbränder utan tänder istället nerifrån för att elden är mer skyddad under den här vedpyramiden man lärt sig bygga. Det är i alla fall så jag fått ihop det. Låter väl helt rimligt?!

 2. Om man låter elden brinna uppifrån och ned, så brinner vedgaser och glöd ungefär jämnt.
  Tänder man i botten först, så kommer vedgaserna ut ur veden fort, och förbränns först innan glöden hinner brinna upp.

  Så vill du ha en fin glödbädd så ska du tända under. 🙂

  Man kan göra eget grillkol enkelt, ta en kakburk eller något annat i metall, proppa den full med träbitar stäng och stick sedan två-tre spikhål i den.
  Låt sedan burken vara i mitten av elden så förgasas alla vedgaser, men kolet förblir intakt!

  • Aaa så det är därför man har lärt sig elda nedifrån och upp på scouterna, för grillglödens skull. Bra att veta att det blir skillnad.
   Vi provade göra kol som du beskriver för att använda som biokol. Funkar rätt så bra. Men det blir ju inte så mycket gjort i varje laddning. Men många bäckar små… Ska nog fortsätta produktionen den här vintern och slänga det i komposten till våren så det får suga i sig näring innan det hamnar i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s