Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Bygga en innervägg del 2: Köp om, köp rätt!

5 kommentarer

Du kanske även vill läsa: ”Bygga en innervägg del 1”.

Idag var planen att vi skulle montera ramarna till fönstret som ska gå från golv till tak i väggen. Vi skulle bara snabbt springa in på XL bygg och köpa lite spik efter jobbet och sen direkt hem och bygga. Vet inte helt hur vi inbillade oss att det skulle gå till, har någon människa någonsin kunnat springa in lite snabbt på ett byggvaruhus? Inte vi i alla fall och idag var så klart inget undantag. Väl vid spikhyllan började vi fundera på hur tusan vi skulle sätta ihop ramarna på bästa sätt. Vilken spik vi skulle använda för att det inte skulle spricka osv. Det hela slutade med att vi rådfrågade expertisen.

Vi pratade med en väldigt trevlig och hjälpsam person som efter vi förklarat och ritat upp vad vi tänkt göra på ett vänligt sätt påpekade att vi nog borde ha lite stabilare brädor till vår fönsterram, istället för 28 borde vi ta 35 eller 45 mm i tjocklek. För inte ville vi väl ha en fladdrig dörr? Hmm låt oss tänka, fladdrig dörr…nej tack! Jag måste erkänna att jag fortfarande inte var helt övertygad om att det verkligen skulle bli så fladdrigt. Men efter att ha jämfört stabilitet på alla tre tjocklekar var jag ändå tvungen att inse att han hade en poäng. Så det var bara att köpa nya brädor och vara glad att vi insett vårt misstag i tid. Fattar inte varför man aldrig kan lära sig att fråga redan första gången.

Väl hemma skulle vi försöka oss på att montera upp fönsterramarna. Vi gjorde så att vi kapade till alla delar och satte ihop ramarna på golvet innan vi monterade fast dom på väggen. Första sidan gick si så där kan man väl säga. Vi hade antingen mätt galet eller skruvat ihop dom fel på något sätt för ramen var någon mm för hög för att passa in mellan golv och tak. Men det gick att lösa genom att montera isär alltihop och sätta ihop dom igen. En klassisk gör om, gör rätt. Den andra ramen gick däremot hur fort och bra som helst att montera upp.

Så nu är själva stommen till väggen klar. Och vilken stomme sen, stabilare konstruktion får man leta efter! Tillslut använde vi 45 mm tjocka brädor och skruv istället för spik. Nu fattas bara att klä väggdelen med panel och göra spröjs och montera i fönstret. Nästan helt klart med andra ord 😉

Reglarna på plats

Väggreglar och ram till fönstren på plats.

Närbild reglar

Fönsterramen är bredare än reglarna i väggen för att få plats med panel och golvlist.

5 tankar om “Bygga en innervägg del 2: Köp om, köp rätt!

 1. Ha ha, er blogg, eller rättare sagt, er filosofi låter lite som den som jag och maken grunnar lite på. Att flytta från stan ut på landet (mycket för att komma bort till lugnet och från stressen) och prova på lite självhushållning… så kul att följa er blogg!

  • Vad glad jag blir att du gillar vår blogg! 🙂

   Tycker absolut att ni ska göra slag i saken och bli lantisar. Det är en härlig känsla att kunna påta i trädgården och odla sin egen mat. Vi har inte ångrat vår flytt en sekund. Tvärt om blir det bara bättre och bättre 🙂

 2. Vilken bra blogg. Såg att vi är ganska nära varan (vi bor i Vindelns kommun). Vi har också en liten gård som vi tänker utveckla. Just nu har vi höns, får och ett växande grönsaksland. Tyvärr skriver jag på tyska, skulle kanske ändra det en dag ;).

  • Tack, kul att du tycker om den 🙂

   Ja vi är ju nästan grannar 🙂 Kul, då kan vi utbyta erfarenheter. Ni verkar ju ha kommit lite längre än oss, men det är bra, då kan vi åka lite snålskjuts 😉

   Hmm blir lite svårt att läsa på tyska, men vad tusan man har ju alltid google translate 🙂

 3. heej, jag undrar om ni spik på golv vad använd ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s