Livet i DB

– Sanningen och andra historier om det perfekta livet

Panelslit och fredagsmys i arktisk kyla

Lämna en kommentar

Jaha, nu sitter vi här hela familjen inklämda i ett rum och påpälsade till tänderna. Hannes, Freya, frösådden och jag har tagit tillflykt till sovrummet eftersom att det är det enda rummet i huset som är varmare än 12 grader för tillfället. Jag har på mig överdragsbyxor, halsduk och fyra lager tröjor, varav den ena egentligen inte är en tröja utan min prickiga morgonrock som jag inte kan leva utan. Det måste vara det här som kallas fredagsmys!

Hur kommer det då sig att vi har näst intill arktisk kyla hemma kanske nån nyfiken själ (inte helt obefogat) undrar. Jo därför att vi har spenderat hela kvällen med att släpa in en massa panel och givetvis var ytterdörren tvungen att stå öppen under tiden. Lägg på det att det är vinter och att vi bor i Umeå så har du ett vinnande koncept för att snabbt sänka temperaturen i ett hus.

Efter jobbet åkte vi och hämtade ett släp (måste verkligen försöka skaffa ett eget snarast) och åkte ut till sågen i Brattby för att hämta 1000 längdmeter norsk allmogepanel. För den som inte vet vad norsk allmogepanel är så kan vi väl enkelt säga att det är den panel som i princip ingen verkar sälja längre och som vi så klart hade på vissa ställen i huset och gärna vill ha mer av. Den är lite lik pärlspont ändå inte riktigt samma. Hur som helst så har det inte varit helt lätt att få tag i denna panel. Tidigare har vi klätt ett snedtak och satt in ett nytt innertak med den och då letade jag med ljus och lyckta efter återförsäljare. Vi hörde med alla byggvaruhus, finkammade nätet men det verkade helt kört. Det var då vi av en slump råkade hitta sågen i Brattby. Vilken lycka när det efter några mail fram och tillbaka visade sig att dom inte bara hade den panel vi var ute efter utan dessutom i runda slängar var tre gånger så billiga som byggvaruhusen! Trevliga och hjälpsamma är dom också.  Den enda nackdelen var och är att man måste köpa stora mängder varje gång. Vilket innebär rätt så stor arbetsinsats för att få den från sågen och in i huset. Den här gången var vi tvungna att beställa all panel till hela övervåningen och det har som sagt tagit hela kvällen att få den in och uppför trappan. Och då har vi ändå lämnat en tredjedel på sågen som vi ska hämta i morgon bitti. Men det får det vara värt, jag älskar den gammaldags känslan panelklädda väggar ger. Tanken är att panelen ska gå som en röd tråd genom hela huset och hålla ihop inredningen.

Egentligen behöver vi bara panel till en innerväggen vi ska sätta upp i sovrummet. Vi har tänkt försöka få upp den under helgen så kan förhoppningsvis elektrikern komma och börja fixa med elen nästa vecka. Så imorgon blir det till att kliva upp tidigt och åka och hämta resten av panelen och sedan bär det iväg för att köpa reglar och allt annat man kan tänkas behöva när man ska sätt upp en ny vägg. Det är fortfarande lite oklart exakt hur det ska gå till men det får bara lösa sig imorgon. Hur svårt kan det vara egentligen? 😉

Hannes lastar av panel från släpvagnen

Hannes kämpar på i kylan.

Hannes bär in panelen

Dörren stod öppen hela tiden så det blev fort kallt. Inte helt till min belåtenhet direkt. Var tvungen att evakuera frösådden från köket och in i sovrummet. Där kan man i alla fall stänga dörren så det håller sig lite varmt.

Halva panelhögen på plats

Halva högen på plats. Här var vi nära att ge upp för kvällen. Men lite vila och fika senare var vi igång igen 🙂

Hannes bär upp panelen för trappan

Det var inte helt lätt att få upp panelen för trappan. Krävdes lite jox, speciellt med dom längsta brädorna. Tur vi inte har renoverat trappen än.

Smutsig panel

Vissa av brädorna var lite skitiga i ändarna…Försökte få bort det värsta men vet inte helt hur bra det gick. Tänker att det förhoppningsvis inte gör så mycket eftersom att det är på baksidan. Och så kommer man ju att behöva kapa bort bitar från dom flesta också.

panelen på plats

Phew nu är allt på plats! Längtar redan till imorgon då vi får hämta lite mer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s